Microsoft Windows Server benodigdheden

In deze handleiding vindt u een korte opsomming van de punten waar u server en uw netwerk aan moet voldoen, voor het gebruik met dgeDetailhandel of dgeGroothandel.

Gebruikers/groepen

Voor het gebruik van dgeDetailhandel of dgeGroothandel is er een gebruikersgroep nodig en gebruikers. De gebruiker dge is onze standaard beheersgebruiker om externe hulp te bieden.

dge gebruikers <–  gebruikersgroep

dge <–   gebruiker lid van dgegebruikers en Administrators

Kassa1 <– gebruiker lid van dgegebruikers

Kassa2 <–   gebruiker lid van dgegebruikers

Kantoor1 <–    gebruiker lid van dgegebruikers

Kantoor2 <–   gebruiker lid van dgegebruikers

Lokale rechten werkstation

De netwerkgebruiker heeft lokale administrator rechten nodig op het desbetreffende werkstation. Dit is namelijk nodig voor de aansturing van randapparatuur , toegang tot lokale tijdelijke mappen en het kunnen starten van hulp op afstand (ISL) waarmee de helpdesk (na toestemming) mee kan kijken op het scherm.

Firewall

De dge software maakt gebruik van meerdere type verbindingen voor de volgende taken:

De volgende poorten wordt gebruikt door het dge pakket.

Uitgaand extern:

• Poort 21: Ophalen software/catalogus-update’s via FTP
  • Poort 21 en 22: Elektronisch berichtenverkeer dmv FTP en SFTP
  • Poort 25 of 587: Correspondentie verzenden via SMTP
  • Poort 4306: Opvragen voorraadgegevens bij collega ondernemers
  • Poort 55555: communicatie met licentie-server

Uitgaand intern:

• Poort 4900: Communicatie met HFSQL database

Inkomend extern:

• Poort 4306: Opvragen van voorraadgegevens door collega ondernemers

Inkomend intern:

• Poort 6001: PDA socket communicatie

Virusscanner

Om dgeDetailhandel optimaal te gebruiken is het aanbevolen om bepaalde bestanden van de dge software uit te sluiten van de virusscanner.

Uitsluitingslijst:

•  dge.exe bestand
  • *.fic bestanden
  • *.mmo bestanden
  • *.ndx bestanden
  • *.ftx bestanden

Backup dgeDetailhandel

In de dge software  is geen interne backup geregeld. Het is dan ook aanbevolen om dagelijks  een volledige backup te maken van de gehele dgeDetailhandel of dgeGroothandel map.

Virtuele server

Uit de praktijk blijkt dat de database behorende bij de dge software in een virtuele omgeving (VMWare, Hyper-V etc.) minder presteert als in een standaard omgeving. Bij voorkeur dient u gebruik te maken van fysieke schijven in plaats van virtuele schijven.

Terminal server

Maakt u gebruik van Terminal Server dan dient u de volgende punten uit te voeren om de dge software optimaal te laten werken:

• Schakel UAC (User Account Control) uit. Als UAC aanstaat, heeft de dge software geen toegang tot de lokale poorten (COM) van het werkstation.
  • Indien u gebruik maakt van seriële randapparatuur kunt u door middel van het “DOS” commando “CHANGE PORT /QUERY” controleren of de lokale poorten goed worden doorgegeven aan de Terminal Server sessie.
  • De handtekeningentablet maakt gebruik van een OCX en enkele DLLs. Standaard staan deze bestanden in de map van de dge software. Op een Terminal Server dient u deze bestanden te kopiëren naar een map die voor alle gebruikers toegankelijk is:
    •  Kopieer de volgende bestanden uit de map “WacomSTU” naar de map “C:\Users\Default\AppData\Roaming”
      • STUTabletdge.ocx
      • STUTabletCore.dll
      • msvcr71.dll
      • libeay32.dll
    • Registreer de OCX door het volgende “DOS” commando uit te voeren: REGSVR32 STUTabletdge.ocx (dit commando dient uitgevoerd te worden vanuit de map waarin de OCX is geplaatst).
  • De correspondentiemodule maakt gebruik van een OCX om mailingen te kunnen aanmaken. Standaard staat deze OCX in de map van de dge software. Op een Terminal Server dient u deze OCX te kopiëren naar een map die voor alle gebruikers toegankelijk is.
    • Kopieer het bestand “Officeviewer.ocx”  uit de dge map naar de map “C:\Users\Default\AppData\Roaming”
    • Registreer de OCX door het volgende “DOS” commando uit te voeren: REGSVR32 officeviewer.ocx (dit commando dient uitgevoerd te worden vanuit de map waarin de OCX is geplaatst).

Support

Om goed support te kunnen leveren op dgeDetailhandel of dgeGroothandel, is het van belang dat we het pakket en clients computers goed kunnen bereiken. Hiervoor zijn meerdere oplossingen mogelijk.

• Remote Desktop Services: Support op de server en client computers wordt door middel van “Remote Desktop services” uitgevoerd. Het is hierbij van belang dat alle client computers en de server bereikbaar zijn.
  • dge gebruikersaccount: Om dgeDetailhandel of dgeGroothandel op de server te kunnen beheren is er een gebruikersaccount nodig met genoeg rechten om dgeDetailhandel te beheren. Wij adviseren om deze gebruikersaccount lid te maken van de groep “Administrators”.
  • Hardwarematige VPN: Het is mogelijk om gratis een hardwarematige VPN op te zetten met data group europe bv. Het is wel belangrijk dat er van te voren contact wordt opgenomen met data group europe bv i.v.m. het afstemmen van de juiste IP reeks.
  • Softwarematige VPN: Is een hardwarematige VPN verbinding niet mogelijk, adviseren wij om een softwarematige VPN verbinding te gebruiken.