Inlezen elektronische bankafschriften

dgeDetailhandel en dgeGroothandel biedt alle gebruikers die de module financieel gebruiken de mogelijkheid om bankafschriften elektronisch in te lezen.
Banken waarvan het inlezen van elektronische bankafschriften ondersteund wordt zijn: ABN-AMRO, Rabobank, ING en Deutsche Bank.

Voorbereidingen

Invullen Iban bankrekeningnummer en pad telebankieren

Onder dge, Tabellen, Banken dient u het iban bankrekeningnummer in te vullen en tevens de map op te geven waarin u de gedownloade bankafschriften bewaard.

Onder Financieel, Tabellen, dagboeken dient u per dagboek van de bank op te geven wat het importformaat van de bankmutaties is. Voor de Rabobank is dit bijvoorbeeld SWIFT MT940 Rabobank en voor de ING bank SWIFT MT940 ING.

Werking

Vanaf de website van de bank waarmee u zaken doet heeft u de mogelijkheid om de transacties in een bepaalde periode te downloaden. De mutaties over deze periode worden opgeslagen en in een zogenaamde Swift of MT940 bestand. De bestanden kunt u opslaan in de map zoals opgegeven in dge onder dge, Tabellen, Banken.

Nadat u in dge onder Financieel, Boekingen, Invoeren voor de betreffende bank een nieuw boekstuk hebt aangemaakt, verschijnt er  rechtsboven in beeld een knop genaamd: “importeren bankafschrift”

In het volgende scherm kunt u door te klikken op het gele mapje het juiste bestand selecteren:

Wanneer u dubbelklikt op het bestand, start de import automatisch.

Importeren mutatieregels

Tijdens het importeren wordt geprobeerd om zoveel mogelijk betalingen en ontvangsten te koppelen. Getracht wordt om mutaties te koppelen:

• Op basis van bankrekeningnummer wat bij de relatie is opgegeven
  • Op basis van een debiteurenbetaling (openstaande verkoopfactuur)
  • Op basis van een crediteurenbetaling (openstaande inkoopfactuur)
  • Op basis van aangemaakte importregels

Importregels

Importregels kunt u zelf aanmaken onder het knopje importregels.

In dit scherm heeft u de mogelijkheid om voor regelmatig terugkerende betalingen aan te geven hoe deze geboekt dienen te worden.

Als voorbeeld hebben we een importregel aangemaakt voor het afstorten van bankbiljetten. Dge zal tijdens het importeren van het bankafschrift nagaan of in het veld omschrijving de tekst “storting euro biljetten” voorkomt. Wanneer deze combinatie gevonden wordt, zal het bedrag automatisch op grootboekrekening 1000 Hoofdkas geboekt worden. Een zelfde soort importregel kunt u bijvoorbeeld maken voor het betalen van lonen, rente, aflossingen etc. Dit zijn terugkerende betalingen die meestal dezelfde omschrijving hebben en die overgemaakt moeten worden naar dezelfde grootboekrekening.

U zult merken dat wanneer u duidelijke importregels formuleert en u consequent bij alle relaties het bankrekeningnummer invoert het importeren van bankafschriften steeds sneller zal gaan.